PUK D2

"Mnoho let provozuji zubní laboratoř o pěti lidech. Před dvěma roky jsem zakoupil u firmy Advantage přístroj pro bodové svařování. Hlavním důvodem bylo moje vzrůstající zoufalství při řešení problémů s nedostatky při odlévání konstrukcí větších protetických prací. Především se jednalo o pokroucené konstrukce. Do té doby jsem problém řešil naříznutím, srovnáním a následným opětovným letováním plamenem, což přinášelo radu nezdarů (propálení tenkých struktur, sežehnutí celého okolí a na změnu homogenity kovu jsem raději nemyslel)."

"Začal jsem se zajímat o jiné způsoby svařování a došel jsem k jediné variantě. Laser! Brzo jsem si spočítal ekonomickou nenávratnost, takže alternativa PUK D2. Laboratorní katalogy nabízejí podobný přístroj, ale ten vychází o několik desítek tisíc korun více, než ten od firmy Advantage a je také pro laboratoř. Bohužel s laserovou svářeckou ho srovnat nemohu, nebyla příležitost.
Jak jsem zmínil, největším přínosem je první pomoc při nedostatcích lití. Spojíte a zacelíte většinu děr a porézů, které nás trápí hlavně pod keramikou. Nedolitky si znovu odlijete a svárem připojíte atd. Při opravách částečných náhrad přivaříte retenci pro jednotlivé zuby i z CrCO drátu, opravíte praskliny litiny bez popálení okolních pryskiřic. Opravíte doktorem rozříznutý můstek, opět bez spálení fazety.
Spoje musí vždy doléhat těsně na sebe, svařování je na principu natavení obou spojovaných částí (žádné pájky). Větší mezery se plní částí totožné slitiny.
Na přístroji si vždy navolím intenzitu a hloubku výboje. Dále sílu kovu, zda se jedná o drát a mnohé jiné parametry.
S přístrojem jsem se rychle seznámil a oblíbil si ho. Celé laboratoři opravuji nejen protetické práce, ale i klenotnické výrobky. To PUK D2 také hravě zvládne. Více než jinde zde platí, že čím častěji s ním pracuji, tím jistěji pracuji a s lepšími výsledky.
Je nutno mít na paměti, že přístroj musí mít své stálé místo, protože je napojen na láhev s argonem."

Jiří Friedl, zubní lékař, Písek

PUK D3

18108.png
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace